Biografie2019-11-13T01:11:48+00:00

Biografie

Multitalent Brownie Dutch begon in 2006 zijn carrière aan de Herman Brood Academie als student producer. Door zijn bekwaamheid op meerdere vlakken, werd hem aangeboden om als engineer bij Ali B aan het werk te gaan. Het eerste project dat hij met succes uitvoerde was productiewerk voor Darryl, Sjaak, Yes-R, Keizer en Touzani.

Ook in het theater worden de eerste stappen gezet. Zo heeft hij voor een theaterproductie de beats en refreinen gemaakt. Daarnaast staat hij ook óp het toneel en zingt hij aantal nummers. In de jaren hierna neemt hij de remix van de rappers voor zijn rekening in het populaire tv programma “Ali B op volle toeren”. In dit programma, dat reeds vier seizoenen duurt en waar zelfs kijkcijferrecords mee zijn behaald, is Brownie wekelijks te zien.

Tijdens DWDD Recordings maakt het Nederlandse publiek kennis met zijn voorliefde voor soul muziek en zingt hij “A change is gonna come” van Sam Cooke.

Reclame makend Nederland ziet potentie in Brownie en zo krijgt hij een rol in een Douwe Egberts commercial aangeboden en vervult hij een belangrijke rol in de commercials van T-Mobile. De grappige T-Mobile reclames vielen goed in de smaak bij het publiek. Zij wonnen zelfs een gouden Loekie voor hun werk.

Buiten produceren, acteren en zingen ontwikkelt Brownie zichzelf meer op tv gebied. In zijn eigen tv programma “De Invasie” bezoekt hij met een groep vrienden/rappers oud Nederlandse steden, om opzoek te gaan naar authentieke Nederlandse cultuur. Elke uitzending werd een rap gemaakt over dat dorp, die werd voorgedragen door Brownie en zijn vrienden.

Vanwege zijn positieve instelling en vermogen om mensen te motiveren, vervult hij de rol van coach bij X Factor. In deze periode wordt ook “Ali B. en de muziekkaravaan” uitgezonden. In dit programma gaan bekende Nederlanders in Marokko opzoek naar zichzelf en maken zij een persoonlijk nummer dat zij maken met lokale muzikanten.

In ditzelfde jaar wint Brownie de Nationale Bijbeltest, wat een van zijn belangrijkste prijzen is. Hiermee wilde hij het imago van rappers in een positief daglicht stellen.

Bij The Voice of Holland neemt hij weer de rol van coach op zich. Daarnaast mag hij ook zelf plaatsnemen in de stoel van een jurylid. Dit deed hij bij het “Junior Songfestival”. De producties van de liedjes van Yassir en Alessandro nam hij tevens voor zijn rekening. Deze producties behaalden een gouden status.

Tijdens de concertreeks “Duizend spiegels” 2014/2015 van Marco Borsato, betrad hij het grote podium en stond hij in een uitverkocht Ziggo Dome en Sportpaleis (B).

In 2014 begint ook een nieuw hoofdstuk. De eerste solo single “Stupid kind of lover” komt uit. Hiermee komt hij op nummer 3 in de iTunes single top 100. Het nummer is geschreven met Ton Dijkman, coach in team Marco bij TVOH en vaste drummer in Marco’s band. Stupid kind of lover is een voorproefje van het album waar momenteel aan gewerkt wordt. Het album krijgt een jaren jaren ‘60/Motown sound. Brownie heeft hiervoor gekozen, omdat hij graag de warme live sound wil terugbrengen in een tijd waar we veel computergestuurde muziek horen.